wtorek, kwietnia 15, 2008

Szwajcarski ser - tłumaczenie


Nabrać 110 oczek
Rzędy 1-6: oczka prawe
Rząd 7: 5 o.p.(zamknąć 10 o., 8 o.p.) 5 razy, zamknąć 10 o., 5 o.p.
Rząd 8: 5 o.p. (nabrać 10 o., 8 o.p.) nabrać 10 o., 5 o.p
Rzędy 9-14: oczka prawe
Rząd 15: zamknąć 6 o., 8 o.p. ,( zamknąć 10 o., 8 o.p.) 5 razy, 6 o.p.
Rząd 16: zamknąć 6 o., 8 o.p. ,( nabrać 10 o., 8 o.p.) 5 razy, nabrać 6 o.
Rząd 17: oczka prawe do końca, nabrać 6 o.
Powtarzać rzędy 2 – 17 aż do osiągnięcia pożądanej długości, zakończyć wszystkie oczka.
oryginalny wzór znajdziecie tutaj:

sobota, kwietnia 12, 2008

Ser szwajcarski

W przerwach w pisaniu pracy magisterskiej staram się coś tam zrobić na drutach, mianowicie Swiss Cheese Scarf. Oczywiście musiałam wypróbować Kauni i nowe druty Addi. Świetne połączenie. Link do wzoru na to cudo:

Dawno nic nie robiłam z 100% wełny, poniewaz zawsze żle mi się kojarzyła. Ale ta jest inna, naprawdę przyjemna w robocie i te kolory...

środa, kwietnia 02, 2008

Wool winder

Wool winder czyli zwijarka do włóczki. Kupiłam sobie na ebay-u. Koszt z przesyłką niecałe 100 zł ale zabawa znakomita. Wreszcie mogłam pozwijać moją cudną Kauni :-)

A po zwinięciu włóczka wygląda jeszcze ciekawiej

Zwijanie może uzależniać. Musiałam wypróbować zwijarkę na różnych włóczkach.


nie mam za wiele czasu na robótkowanie ponieważ do końca kwietnia muszę napisać pracę magisterska. Postanowiłam jednak zrobić węzsze rękawy o jeden motyw ponieważ były za szerokie. To znaczy zrobiłam dopiero połowę jednego więc nie ma tragedii. Po prostu wziełam nowy motek włóczki i zaczełam od początku. Tym razem robię na okrągło aby nie zszywać i żeby nie było zbędnych niewygodnych szwów.